spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Αρχική arrow Εκδηλώσεις arrow Σπαθάρι 6/9/2014-Ετήσιο μνημόσυνο
Σπαθάρι 6/9/2014-Ετήσιο μνημόσυνο Εκτύπωση E-mail

       

«ΕΛ.ΔΥ.Κ. ‘74»                                                                                      
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΛΕΜΙΣΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 1974
Ανδρομάχης 138, Καλλιθέα 176 72
Τηλ/φαξ :210 6911160
e-mail:info@eldyk74.gr                                                                                       
url:www.eldyk74.gr                                                                                                                

                                                                              Σπαθάρι  7-9-2014       

 

                                                                    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τα Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου έλαβε χώρα με κάθε επισημότητα η καθιερωμένη τελετή απόδοσης τιμών στους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου κατά την Τουρκική εισβολή τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974.

Τη φετινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εξής:

Ο βουλευτής Ευβοίας κ. Συμεών Κεδίκογλου ,

Η Σύμβουλος Τύπου της Κυπριακής Πρεσβείας κ. Χριστίνα Τσέντα

Ο Ταξίαρχος κ.Ιωάννης Καμνής , Υποδιοικητής Σχολής Πεζικού Χαλκίδας επικεφαλής της στρατιωτικής αντιπροσωπείας. Ο κ. Καμνής εκπροσώπησε επίσης τον Αρχηγό ΓΕΣ

Ο Αστυνομικός διευθυντής Ευβοίας κ. Λάμπρος Χουλιαράς

Ο Αντιπύραρχος κ. Αχιλλέας Τζουβάρας της διεύθυνσης Πυροσβεστικής Λαμίας

Ο Ταξίαρχος ε.α. κ. Παναγιώτης Σταυρουλόπουλος Διοικητής του Στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ τον Αύγουστο του 1974 κατά τον ΑΤΤΙΛΑ ΙΙ.

Ο Δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ.Άννας κ. Χρήστος Καλυβιώτης

Οι αντιδήμαρχοι Κηρέως κ. Παναγιώτης Αρβανίτης, Ελυμνίων κ Δημήτριος Κατσούρας και Νηλέως κ. Κων/νος Παναγιώτου

Επίσης, παρέστησαν Δημοτικοί σύμβουλοι, οι εκπρόσωποι των Τοπικών Αρχών και όλων των Πανελληνίων και Τοπικών σχετικών οργανώσεων, καθώς και πλήθος κόσμου.

Τιμές απέδωσε στρατιωτικό άγημα της Σχολής Πεζικού.

Η εκδήλωση άνοιξε με την εισαγωγή-μήνυμα της προέδρου της Τοπικής Επιτροπής για τη διοργάνωση της εκδήλωσης και επιτίμου μέλους του Συνδέσμου πολεμιστών ΕΛΔΥΚ ’74 κ. Γιάννας Κορέλη – Μπουλουγούρη, που είχε ως εξής:

« Η Ιστορία δεν είναι βούρκος. Είναι η σχεδία της Αλήθειας, που ταξιδεύει. Δεν ξέρω, που πάει, μα ξέρω, πως ποτέ δεν την αράζει σε λιμάνι. Ταξιδεύει πάνω στο ατέλειωτο και γοργό ποτάμι της Ζωής και του Θανάτου.

Πέρασαν ακριβώς 40 χρόνια από την στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, τον Ιούλιο του 1974, που υπήρξε ένα Στίγμα για την Πολιτισμένη Ανθρωπότητα.

Συνειδητοποιώντας τις εκτεταμένες καταστροφές, το θάνατο, τη μαζική προσφυγοποίηση χιλιάδων αμάχων, τις λεηλασίες και τον αβάσταχτο Πόνο, που προκάλεσαν με τις επιχειρήσεις τους τα Τουρκικά στρατεύματα, ανατριχιάζουμε στο συνεχές ερώτημα, κρίσιμο, καυτό, πουμένει ακόμη αναπάντητο. Πού είναι οι αγνοούμενοι, τι έγιναν οι αιχμάλωτοι, που η θηριωδία του βάρβαρου κατακτητή εξαφάνισε από προσώπου Γης;

Οι εντός Κύπρου εκδηλώσεις για τους αγνοούμενους του Πολέμου, έξω από τις πρεσβείες και στους δρόμους της Λευκωσίας, που άρχισαν νωρίς από το 1974, ήταν ατελέσφορες, επειδή οι Τούρκοι αρνούνταν να μιλήσουν.

Έτσι δρομολογήθηκε η μεγάλη, η εμπνευσμένη προσπάθεια για διεθνοποίηση του προβλήματος. Ήταν ένας αγώνας φοβερά δύσκολος με πρωτοπόρες τις γυναίκες, συζύγους, μανάδες, κόρες, αδελφές, που αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα και αντιξοότητες, μέχρι να φτάσει στα Ηνωμένα Έθνη και στα κοινοβούλια των Μεγάλων Δυνάμεων, να αναγνωριστεί ωςθέμα βαθύτατα ανθρωπιστικό. Παραμένει, όμως ακόμη και σήμερα 40 χρόνιαμετά, ανοιχτό κεφάλαιο, για να συντηρεί έναν ατέρμονο αγώνα αναζήτησης, το ανθρώπινο αίτημα των πονεμένων μανάδων: ‘Τουρκία θέλουμε τα παιδιά μας!’

Συμπέρασμα εις τους αιώνας: Ακόμη κι αν οι μικροί σκοτώνονται κι αναγκάζονται να γίνουν ήρωες από τις επιλογές των Μεγάλων, οι Μεγάλοι σπανίως λογοδοτούν. Αντιθέτως, οι Μεγάλοι υφαίνουν καριέρες μέσα στα αίματα των Μικρών και… διηγώντας τα να κλαίς!!!

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση από τον πρωτοπρεσβύτερο π. Ιωάννη Μάρκου, ο οποίος εκπροσώπησε και τονΣεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδας κ. Χρυσόστομο. Στη συνέχεια έγινε προσκλητήριο νεκρών από τον αντιπρόεδρο του Συνδέσμου πολεμιστών ΕΛΔΥΚ ’74 κ. Βλαστάρη Δημήτριο. Κατά την εκφώνηση των ονομάτων των πεσόντων, ερρίπτοντο τιμητικές βολές από ομάδα του Στρατού. Έγινε η κατάθεση στεφανιών, η σιγή ενός λεπτού και το στρατιωτικό άγημα αλλά και οι υπόλοιποι έψαλαν τον Εθνικό μας ύμνο.

Στη συνέχεια αναγνώστηκαν τα μηνύματα του περιφερειάρχη κ. Κωνσταντίνου Μπακογιάννη και του Δημάρχου Άργους κ. Δημητρίου Καμπόσου.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν Ο Δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ.Άννας κ Χρήστος Καλυβιώτης με πολύ συγκινητικά και δεσμευτικά λόγια και η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου γονέων και συγγενών αγνοουμένων και αδήλωτων αιχμαλώτων της Κυπριακής τραγωδίας κ. Μαρία Καλμπουρτζή

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 χρόνων από την Βάρβαρη Τούρκικη εισβολή στην Κύπρο Ο κ. Δημήτριος Σπανογιάννης, πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου πολεμιστών ΕΛΔΥΚ ’74, εκφώνησε σημαντικό λόγο, αναφερόμενος στις δραματικές στιγμές που έζησαν αυτός και οι σύντροφοί του, προσφέροντας Ιστορική γνώση από πρώτο χέρι αλλά και προβληματισμό, καθρεφτίζοντας και συνδυάζοντας τα τότε γεγονότα με τα σημερινά στη δική μας ζοφερή παρούσα κατάσταση . Ο λόγος του καθαρός, υπεύθυνος και αποφασιστικός κέρδισε την παραδοχή και το σεβασμό όλων.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με ένα Ιδιαίτερα εντυπωσιακό δρώμενο, που σκόρπισε συγκίνηση και συνεπήρε το πλήθος, με τίτλο : «Της Μοίρας μαύρο υφαντό……», που παρουσίασε ο Χορευτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Μαντουδίου «ΜΑΚΙΣΤΟΣ», υπό την καθοδήγηση της άξιας γυμνάστριας- χοροδιδασκάλισσας κ. Ελένης Ματσούκα. Για την παρουσίαση του δρώμενου χρησιμοποιήθηκαν αντικείμενα από το Εθνογραφικό –Λαογραφικό Μουσείο Κηρέως, προσφορά του κ. Τσίτσα Νικολάου.

Ακολούθησαν τιμητικές απονομές προς την Εκπρόσωπο της ΚυπριακήςΠρεσβείας κ. Χριστίνα Τσέντα, την κ. Γιάννα-Κορέλη Μπουλουγούρη, το χορευτικό «ΜΑΚΙΣΤΟΣ», την κ. Ελένη Ματσούκα, και την κ. Ευαγγελία Αποστόλου από τον πρόεδρο του Συνδέσμου ΕΛΔΥΚ ’74 και το Δήμαρχο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννης καθώς και το Βουλευτή Ευβοίας κ. Συμεών Κεδίκογλου.

Ευχαριστίες εκφράστηκαν από το Δήμαρχο και τον Αντιπρόεδρο του Συνδέσμου προς:

Την Εκκλησία για την αδιάλειπτη στήριξη και βοήθεια, που προσφέρει.

Το Στρατό, και ιδιαίτερα τη Σχολή Πεζικού Χαλκίδας , που έχει αγκαλιάσει αυτή την εκδήλωση και δίνει κάθε χρόνο το ‘πατριωτικό της παρόν.’

Την Κυπριακή Πρεσβεία για την ηθική και υλική βοήθεια και στήριξη , που έχει προσφέρει μέχρι σήμερα καθώς και για τη συνεχή της παρουσία και συμμετοχή της στην εκδήλωση αυτή.

Την Περιφερειακή Ενότητα (πρώην Νομαρχία) Εύβοιας για την αναμόρφωση του Μνημείου.

Το Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ.Άννας για την άψογη συνεργασία με τον Σύνδεσμο και δη τους πρώην αντιδημάρχους κ. κ Κατζούρα Γιάννη και Στεργίου Γιάννη.

Την Τοπική Επιτροπή, ( Γιάννα Κορέλη-Μπουλουγούρη και Σπύρος Ζαρούλης), για τη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης, που είναι η ψυχή και το πνεύμα της και που εντελώς εθελοντικά και πατριωτικά προσφέρει τις υπηρεσίες της.

Το Χορευτικό - Πολιτιστικό Σύλλογο Μαντουδίου «ΜΑΚΙΣΤΟΣ» για τη συνεχή παρουσία του και προσφορά στις εκδηλώσεις, και ιδιαίτερα την ταλαντούχα, επικεφαλής του κ. Ελένη Ματσούκα για την ευαίσθητη προσέγγιση με τη σπουδαία δουλειά της.

Την παρουσιάστρια της εκδήλωσης κ. Ευαγγελία Αποστόλου για την εθελοντική της συμμετοχή και προσφορά στα δρώμενα του διημέρου.

Τον κ. Νικόλαο Λιάσκο, τον κ. Δημητρίου Ιωάννη και τον κ. Ζαρούλη Σπύρο από το Σπαθάρι, που έχουν προσφέρει το οικόπεδο για την ανέγερση του Μνημείου, από ευγένεια ψυχής και καθαρό πατριωτισμό.

Τις Κυρίες του Σπαθαρίου, που κάθε χρόνο εργάζονται εθελοντικά για την ευπρέπεια του Μνημείου και την υλοποίηση της εκδήλωσης.

Και τέλος όλους, όσους τίμησαν με την παρουσία τους και τη συμμετοχή τους στα δρώμενα του διημέρου την Μεγάλη, Εθνικής σημασίας, εκδήλωση αυτή.

Η εκδήλωση έκλεισε με μικρή δεξίωση, που παρέθεσε ευγενικά ο Δήμος στο χώρο του Μνημείου.

Στο χώρο του Μνημείου, επίσης, λειτούργησε έκθεση φωτογραφίας, σχετική με τα γεγονότα του 74, ενώ το βράδυ της Παρασκευής 5/9, στο κινηματοθέατρο ‘ΕΛΥΜΝΙΟΝ’ στη Λίμνη, προβλήθηκε ένα σύντομο χρονικό των μαχών της ΕΛΔΥΚ το ’74 καθώς και το βραβευμένο ‘ντοκυμαντέρ’ «ΠΑΓΩΜΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΣ» του σκηνοθέτη Ηλία Ιωσηφίδη. Ταυτόχρονα στο Μαντούδι, στο Πνευματικό κέντρο του Ιερού ναού Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου προβλήθηκε το ‘ντοκυμαντέρ’ ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ’. Μία παραγωγή (2009) του Παγκύπριου Συνδέσμου εφέδρων αξιωματικών του Πυροβολικού, με τη χορηγία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, της Μονής Κύκκου κ.α.

Την εκδήλωση παρουσίασε, με άψογο τρόπο, η φιλόλογος κ. Ευαγγελία Αποστόλου.

Για το ΣΎΝΔΕΣΜΟ ΠΟΛΕΜΙΣΤΩΝ ΚΥΠΡΟΥ 1974

Η πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής Συνδέσμου ΕΛΔΥΚ ΄74

                                         



Image

Image

Image

Image
 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB