spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Αρχική arrow Εκδηλώσεις arrow Σπαθάρι,ετήσιο μνημόσυνο 14/09/2013
Σπαθάρι,ετήσιο μνημόσυνο 14/09/2013 Εκτύπωση E-mail

 

 

                                                         ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τα Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου έλαβε χώρα με κάθε επισημότητα η καθιερωμένη τελετή απόδοσης τιμών στους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου κατά την Τουρκική εισβολή τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974.

Τη φετινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εξής:

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Χαλκίδας κ. Χρυσόστομος συνοδευόμενος από αρκετά μέλη του Κλήρου των περιοχών Χαλκίδας και του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ.Άννας, ο οποίος και χοροστάτησε κατά την επιμνημόσυνο δέηση.

Ο υφυπουργός κ. Σιμος Κεδίκογλου , ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης.

Ο βουλευτής Ευβοίας, κ. Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος , ως εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου.

Ο επιτετραμένος της Κυπριακής Πρεσβείας κ. Μιχάλης Καραγιώργης με τον Στρατιωτικό ακόλουθο κ. Ανδρέα Ζωνιά.

Ο υποστράτηγος κ. Γεώργιος Μαυρομανωλάκης , Διοικητής Σχολής Πεζικού Χαλκίδας επικεφαλής της στρατιωτικής αντιπροσωπείας.

Ο Δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ.Άννας κ. Ανέστης Ψαρρός.

Επίσης, παρέστησαν οι εκπρόσωποι των Τοπικών Αρχών και αρκετών Πανελληνίων και Τοπικών οργανώσεων, καθώς και πλήθος κόσμου.

Τιμές απέδωσε στρατιωτικό άγημα της Σχολής Πεζικού. Κατά την εκφώνηση των πεσόντων ρίφθηκαν τιμητικές βολές, οι δε στρατιώτες έψαλλαν τον Εθνικό ύμνο κατά την ανάκρουσή του από τη Δημοτική φιλαρμονική. Στην Στρατιωτική αντιπροσωπεία συμμετείχαν και Κύπριοι αξιωματικοί εκπαιδευόμενοι στη σχολή Πεζικού Χαλκίδας.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση η εκδήλωση άνοιξε με το μήνυμα της προέδρου της τοπικής επιτροπής για τη διοργάνωση της εκδήλωσης και επιτίμου μέλους του Συνδέσμου πολεμιστών ΕΛΔΥΚ ’74 κ. Γιάννας Κορέλη – Μπουλουγούρη που είχε ως εξής:

‘Ξανά εδώ στο ιερό αυτό ύψωμα, μαζί, για το ηθικό μας χρέος.

Όταν η ελευθερία στραγγαλίζεται, τότε η σιωπή δεν είναι χρυσός, είναι κάρβουνο που μουτζουρώνει. Γιατί όπως είμαστε υπόλογοι για κάθε βλαβερό μας λόγο, έτσι είμαστε υπόλογοι και για κάθε ένοχη σιωπή μας. Δεν σιωπούμε. Δεν ξεχνούμε. Όταν τα παλληκάρια μας στον ανθό της νιότης τους πήγαν στρατιώτες, επί δικτατορίας, ήταν νέοι με καθαρή συνείδηση, αμόλυντοι από αμαρτίες. Όταν όμως τελείωσε εκείνος ο προδοτικός πόλεμος, όσοι σώθηκαν, ήταν με βιασμένη τη συνείδηση και με άγρια δολοφονημένη τη νεανική τους αθωότητα με όσα είδαν και βίωσαν. Αντελήφθησαν, ότι αποτέλεσαν τα εξιλαστήρια θύματα της πρώτης γραμμής στον Αττίλα. Κανείς ακόμη δεν γνωρίζει τίποτα γι αυτήν τη σκοτεινή περίοδο της Ιστορίας μας. Αυτό είναι, που πονάει, ακόμη και σήμερα, και δεν μπορούμε να ξεχάσουμε.

Εκείνα τα παιδιά πολέμησαν σώμα με σώμα με τους Τούρκους, χωρίς βαριά όπλα να τους υποστηρίζουν, σαν τους αρματολούς και κλέφτες του 21. Δεν έχασαν καμία μάχη, αλλά από τους προδότες, που δε βοήθησαν, έχασαν το Πόλεμο, χωρίς να το γνωρίζουν. Συνέχισαν να πολεμούν, ‘τοις κείνων ρήμασιπειθόμενοι’, χωρίς πληροφόρηση εγκαταλελειμμένοι απ’ όλους. Ήταν παιδιά ακόμη και τίμησαν την πατρίδα μας, όπου τους έταξε, χωρίς να γνωρίζουν τότε για τα βρώμικα παιγνίδια, που παίχτηκαν με τη ζωή τους και την ακεραιότητα της Κύπρου. Αν η Κύπρος σήμερα ήταν εδαφικά ακέραιη, θα ήταν Δύναμη στην ενωμένη Ευρώπη και θα ήταν διαφορετική τόσον η μοίρα η δική μας, όσον και των αδελφών μας Κυπρίων. Σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση διολισθαίνει σε μια μορφή τεχνοκρατίας, στην οποία συμμετέχουν τα κράτη-μέλη της, χωρίς την εμπλοκή των πολιτών τους, που σήμερα, ως όμηροι πνίγονται. Το ζητούμενο συνεπώς είναι η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ. Γι αυτό δεν μπορούμε να σιωπήσουμε, όταν συμβαίνουν εγκλήματα. Γι αυτό είμαστε εδώ σήμερα , να μην πάει χαμένο τόσο αθώο αίμα. Να γίνουμε καλλίτεροι άνθρωποι, αλληλέγγυοι και υποστηρικτές, προστάτες της ΖΩΗΣ, της ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ και της ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ για το ΚΟΙΝΟ ΚΑΛΟ.’

Στη συνέχεια ακολούθησε το προσκλητήριο πεσόντων από τον αντιπρόεδρο του Συνδέσμου κ. Δημήτριο Βλαστάρη, και η κατάθεση στεφανιών από είκοσι εκπροσώπους, Αρχών,Οργανώσεων και Φορέων.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν οι κ.κ. ΚεδίκογλουΜαρκόπουλος, Ψαρρός και ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ.Δημήτριος Σπανογιάννης, ενώ ο Κύπριος αντιστράτηγος ε.α., συγγραφέας και ποιητής κ. Κων/νος Πάτσαλος συγκλόνισε με την απαγγελία του ποιήματος του, «Η ΜΑΝΑ ΤΟΥ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥ».

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με ένα Ιδιαίτερα εντυπωσιακό δρώμενο, που σκόρπισε συγκίνηση και συνεπήρε το πλήθος, με τίτλο : «Οι Σωματοφύλακες της Μνήμης κραυγάζουν: Όσο βαρούν τα σίδερα, βαρούν τα μαύρα ρούχα…..», που παρουσίασε ο Χορευτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Μαντουδίου «ΜΑΚΙΣΤΟΣ»,υπό την καθοδήγηση της άξιας γυμνάστριας-χοροδιδασκάλισσας κ. Ελένης Ματσούκα.

Ακολούθησαν τιμητικές απονομές προς την κ. Νίκη Γκαβέλα για την εθελοντική προσφορά της στο Σύνδεσμο, στο χορευτικό «ΜΑΚΙΣΤΟΣ», στην κ. Ελένη Ματσούκα, στην κ. Γιάννα Κορέλη-Μπουλουγούρη και στην κ. Ευαγγελία Αποστόλου από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη, τον Κυβερνητικό εκπρόσωπο, τον εκπρόσωπο του κοινοβουλίου, το Δήμαρχο και τον πρόεδρο του Συνδέσμου.

Ευχαριστίες εκφράστηκαν από το Δήμαρχο και τον Αντιπρόεδρο του Συνδέσμου προς:

Την Εκκλησία για την αδιάλειπτη στήριξη και βοήθεια, που προσφέρει.

Το Στρατό, και ιδιαίτερα τη Σχολή Πεζικού Χαλκίδας, που έχει αγκαλιάσει αυτή την εκδήλωση και δίνει κάθε χρόνο το ‘πατριωτικό της παρών.’

Την Κυπριακή Πρεσβεία για την ηθική και υλική βοήθεια και στήριξη , που έχει προσφέρει μέχρι σήμερα.

Την Περιφερειακή Ενότητα (πρώην Νομαρχία) Εύβοιας για την αναμόρφωση του Μνημείου.

Το Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ.Άννας για την άψογη συνεργασία με τον Σύνδεσμο και δη τους αντιδημαρχους κ.κ Κατζουρα Γιαννη και Στεργ’ιου Γιάννη.

Την Τοπική Επιτροπή ( Γιάννα Κορέλη-Μπουλουγούρη και Σπύρος Ζαρούλης) για τη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης, που είναι η ψυχή και το πνεύμα της και που εντελώς εθελοντικά προσφέρει τις υπηρεσίες της.

Το Χορευτικό - Πολιτιστικό Σύλλογο Μαντουδίου «ΜΑΚΙΣΤΟΣ» για τη συνεχή παρουσία του και προσφορά στις εκδηλώσεις, και ιδιαίτερα την επικεφαλής του κ. Ελένη Ματσούκα.

Τη φιλαρμονική του Δήμου για την συμμετοχή και παρουσία της.

Τις παρουσιάστριες των εκδηλώσεων κ. Νίκη Γκαβέλα και Ευαγγελία Αποστόλου για την εθελοντική τους προσφορά.

Τον κ. Νικόλαο Λιάσκο από το Σπαθάρι, που έχει προσφέρει το οικόπεδο για την ανέγερση του Μνημείου, για την ευγένεια της ψυχής του.

Τις κυρίες του Σπαθαρίου, που κάθε χρόνο εργάζονται εθελοντικά για την υλοποίηση της εκδήλωσης.

Και όλους όσους τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.

Η εκδήλωση έκλεισε με μικρή δεξίωση από τον Δήμο στο χώρο του Μνημείου.

Στο χώρο του Μνημείου επίσης λειτούργησε έκθεση φωτογραφίας σχετικής με τα γεγονότα του 74, ενώ το βράδυ της Παρασκευής 13/9, στο κινηματοθέατρο ‘ΕΛΥΜΝΙΟΝ’ στη Λίμνη, προβλήθηκε ένα σύντομο χρονικό των μαχών της ΕΛΔΥΚ το ’74 καθώς και το βραβευμένο ‘ντοκιμαντέρ’ «ΠΑΓΩΜΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΣ» του σκηνοθέτη Ηλία Ιωσηφίδη.

Την εκδήλωση παρουσίασε, με άψογο τρόπο, η φιλόλογος κ. Ευαγγελία Αποστόλου

Η πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής Συνδέσμου ΕΛΔΥΚ 74

Image 

Image

Image

Image

Image

Image

Image 

 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB