spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Αρχική arrow Εκδηλώσεις arrow ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΣΤΟ ΣΠΑΘΑΡΙ 2022-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΣΤΟ ΣΠΑΘΑΡΙ 2022-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Εκτύπωση E-mail

 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ 10/9/22 - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022 έγινε με κάθε επισημότητα η καθιερωμένη τελετή απόδοσης τιμών στους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου κατά την Τουρκική εισβολή τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974.

Τη φετινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εξής:

Ο εκπρόσωπος της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αδάμου Ιωάννης

Ο εκπρόσωπος της Σχολής Πεζικού Χαλκίδας υποστράτηγος κ. Ξηρογιάννης Λύσανδρος, επικεφαλής στρατιωτικής αντιπροσωπείας.

Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας αντιπεριφερειάρχης κ. Κελαϊδίτης Γεώργιος,

Ο Δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας κ. Τσαπουρνιώτης Γεώργιος

Ο Διευθυντής Αστυνομίας Ευβοίας κ. Αγιασοφίτης Κωνσταντίνος

Ο διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Μαντουδίου Αστυνόμος Β’ κ. Ντούλμας Δημήτριας

Ο προϊστάμενος του ΛιμενικούΣταθμού Μαντουδίου Πλωτάρχης Λιμενικού κ . Ζυγογιάννης Κωνσταντίνος

Ο προϊστάμενος του ΠυροσβεστικούΚλιμακίου Μαντουδίου, επιπύραρχος κ. Δημουλάκης Δημήτριος

Επίσης, παρέστησαν:

Ο εκπρόσωπος της Εθνικής Φρουράς Κύπρου ο Συνταγματάρχης Προβολικού κ. Μεσσιούρης Παναγιώτης

Ο Διευθυντής Εφέδρων Πολεμιστών – Αγωνιστών Θυμάτων και Αναπήρων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Συνταγματάρχης Μηχανικού κ. Σπυρόπουλος Παναγιώτης.

Ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου ΕΛΔΥΚ ’74 κ. Σπανογιάννης Δημήτρης

Ο κ. Βλαχάκης Γεώργιος εκ μέρους του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ευβοίας.

Παρέστησαν ακόμα η κ. Σταυρουλοπούλου Γιολάντα κόρη του Αείμνηστου Σταυρουλόπουλου Παναγιώτη τότε Αντισυνταγματάρχη και Στρατοπεδάρχη της Ε.Λ.Δ.Υ.Κ. 74’ κατά του Β’ Αττίλα

Ο Πρόεδρος Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος κ. Συλλούρης Γεώργιος, ο πολεμιστής του Συνδέσμου «Κομμάντος ‘74 Ευβοίας» κ. Κοντογιάννης Γεώργιος , από τον Σύλλογο Κυπρίων Ευβοίας ο κ.Κύρου Χ. ,οΣύλλογος Εθελοντών Πυροσβεστών Προκοπίου, ο, πρόεδροςσυνταξιούχων Σπαθαρίου κ. Ρουμελιώτης Ευάγγελος, ο Πρόεδρος του πολιτιστικούχορευτικού συλλόγου «Μάκιστος» ο κ. Λούζης Σταμάτης , ο συντονιστής της εκδήλωσης και αντιδήμαρχος κ. Καντζούρας Ιωάννης, οι αντιδήμαρχος κ.Αρβανίτης Παναγιώτης και ο αντιδήμαρχος Λιάσκος Αργύριος, οι πρόεδροι Τοπικών Διαμερισμάτων Σπαθαρίου κ. Λιάσκος Σωτήριος καθώς και ο πρώην Δήμαρχος Κηρέως κ Ενωτιάδης Πρόδρομος.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν αρκετά μέλη του Πανελληνίου Συνδέσμου πολεμιστών ΕΛΔΥΚ ’74, προερχόμενα απ’ όλη την Ελλάδα καθώς και ο κ. Μεταξάς Κωνσταντίνος εκπρόσωπος του Συνδέσμου Μαχητές του 1 ου Λόχου του 211 Τ.Π Κύπρου ’74 , και αρκετοί φίλοι και συγγενείς των πολεμιστών , αλλά και πολίτες του τόπου μας.

Τιμές απέδωσε στρατιωτικό άγημα από το 575 Τ. Πεζοναυτών Αυλώνας.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από τη Στρατιωτική Φιλαρμονική της ΑΣΔΥΣ, η οποία απεστάλη για το σκοπό αυτό από την Αθήνα.

Η εκδήλωση άνοιξε με την εισαγωγή-μήνυμα της συντοπίτισσας μας, εκπρόσωπο του Συνδέσμου Πολεμιστών Ε.Λ.Δ.Υ.Κ. 74’ στην Εύβοια και επίτιμου μέλους κ . Κορέλη – Μπουλουγούρη Ιωάννας, η οποία τόνισε, ότι: ο πόλεμος χρησιμοποιεί ότι καλύτερο στον άνθρωπο για να βγάλει ότι χειρότερο στον άνθρωπο. Ότι οι αξιωματικοί και άνδρες πολεμιστές του 74’ στην Κύπρο έδειξαν απαράμιλλη αυταπάρνηση, εθελοθυσία, αλληλεγγύη, λεβεντιά και άκρως φιλοτιμία, που έφτασαν στα πιο ψηλά επίπεδα. Ότι αυτές οι αρετές θα πρέπει να πρυτανεύουν σε εμάς σήμερα. Ότι η μνήμη είναι πολιτισμός και όπλο για το μέλλον μας. Ότι η γνώση της ιστορίας μας βοηθά στη σφυρηλάτηση της ενότητας και της κοινωνικής συνοχής. Ο Δήμος Μαντουδίου-Λίμνης –Αγ. ΄Αννας αντιστέκεται σθεναρά στο θάνατο και στη λήθη της Ιστορικής μας μνήμης και είναι Τιμή του.

Ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Κήρέως, πρωτοπρεσβύτερο π. Μάρκου Ιωάννη, ο οποίος εκπροσώπησε τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Χαλκίδας κ. Χρυσόστομο καθώς και τον π. Δανέλη Ανέστη. Στη συνέχεια έγινε προσκλητήριο πεσόντων από τον αντιπρόεδρο του Συνδέσμου πολεμιστών ΕΛΔΥΚ ’74 κ. Βλαστάρη Δημήτριο. Ακολούθησε κατάθεση στεφανιών από τους παρευρισκόμενους φορείς και στη συνέχεια τηρήθηκε σιγή ενός λεπτού και έγινε ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν:

Ξεκίνησε τους χαιρετισμούς με πολλή ανθρωπιά, ζεστασιά και εστιασμό στη θυσία των παλληκαριών και στις ανθρώπινες αξίες, ο εκπρόσωπος από τη Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα κ. Αδάμου Ιωάννης. Ο Δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης- Αγ. Άννης κ. Τσαπουρνιώτης Γεώργιος, που τόνισε τη σημασία της εκδήλωσης αυτής για το Δήμο, ευχαριστώντας τους πάντες, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κελαϊδίτης Γεώργιος, που τόνισε ότι η θυσία των παλληκαριών θα πρέπει να μας εμπνέει, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Πολεμιστών Κύπρου ΄74 κ. Σπανογιάννης Δημήτριος, αναφερόμενος στους εκλιπόντες συμπολεμιστές του και στους επιζώντες καθώς και στην αλληλεγγύη, που θα πρέπει να τους συνέχει. Ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Μαχητές του 1ου Λόχου 211 ΤΠ Κύπρου ΄74 κ. Μεταξάς Κωνσταντίνος, που με πατριωτικό, εμψυχωτικό χαιρετισμό συγκίνησε τους παρευρισκόμενους.

Κύριος ομιλητής ήταν ο PhD Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω – Διδάσκων Καθηγητής – Συντονιστής Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και Σχολής Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας – Γενικός Γραμματέας της Ενώσεως Κυπρίων Ελλάδος κ. Αλέξιο Χ. Κωνσταντίνου, ο οποίος πολύ ζωντανά και παραστατικά μας έβαλε στο χρονικό του στρατοπέδου τότε με τον στρατοπεδάρχη αείμνηστο πλέον Σταυρουλόπουλο Παναγιώτη που προτίμησε να σώσει τα προδομένα , εγκλωβισμένα παιδιά του με απόφαση του που θα του στοίχιζε Στρατοδικείο… και ότι τέτοιες τελετές μνήμης έχουν αξία , όταν μετατρέπουν την συγκίνηση σε δημιουργική δύναμη.

Ακολούθησαν τιμητικές απονομές από τους ΟικοδεσπότεςΔήμαρχο κ.Τσαπουρνιώτη Γεώργιο και Αντιπεριφερειάρχη κ. Κελαϊδίτη Γεώργιο προς τον Εκπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αδάμου Ιωάννη, στον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Πολεμιστών Ε.Λ.Δ.Υ.Κ.’74 κ. Σπανογιάννη Δημήτριο καθώς και από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Μαχητές του 211 Τ.Π. Κύπρου 1974 κ. Μεταξά Κωνσταντίνο προς τον Εκπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αδάμου Ιωάννη και προς τον Ιερέα και Πρόεδρο τοπικής κοινότητας Σπαθαρίου.

Ευχαριστίες εκφράστηκαν από τον Αντιπρόεδρο του Πανελληνίου Συνδέσμου Πολεμιστών ΕΛΔΥΚ ’74 κ. Βλαστάρη Δημήτρη προς :

Την Εκκλησία για την αδιάλειπτη στήριξη και βοήθεια, που προσφέρει, ιδιαίτερα με την παραχώρηση δωρεάν φιλοξενίας στο ξενώνα της, στο Προκόπι, στα μέλη του Συνδέσμου ΕΛΔΥΚ ’74, που έρχονται από μακριά.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, που έχει αγκαλιάσει αυτή την εκδήλωση και τηΣχολή Πεζικού Χαλκίδας, που δίνει κάθε χρόνο το πατριωτικό της παρών.

Την Κυπριακή Πρεσβεία για την ηθική στήριξη και βοήθεια που έχει προσφέρει μέχρι σήμερα καθώς και για τη συνεχή της παρουσία και συμμετοχή της στην εκδήλωση αυτή.

Την Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας για την οικονομική της στήριξη στην αναμόρφωση και συντήρηση του Μνημείου.

Το Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. ΄Αννης για την άψογη συνεργασία με το Σύνδεσμο ΕΛΔΥΚ

’74

Το επίτιμο μέλος του Συνδέσμου Πολεμιστών ΕΛΔΥΚ ’74 κ. Κορέλη-Μπουλουγούρη Ιωάννα, που εντελώς εθελοντικά και πατριωτικά πρόσφερε τις υπηρεσίες της για τη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης και που έχει καταστεί η ψυχή και το πνεύμα της όλα αυτά τα χρόνια.

Την παρουσιάστρια της εκδήλωσης Γενική Γραμματέα του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας κ. Κυριακού Ασημίνα, για την εθελοντική της συμμετοχή και προσφορά στα δρώμενα της εκδήλωσης.

Τους Σπαθαριώτες, αείμνηστους Ζαρούλη Σπύρο, Δημητρίου Ιωάννη και τον κ. Νικόλαο Λιάσκο, που έχουν προσφέρει το οικόπεδο για την ανέγερση του Μνημείου, από ευγένεια ψυχής και καθαρό πατριωτισμό.

Την κ. Ζαρούλη Άννα, χήρα του αείμνηστου Ζαρούλη Σπύρου, την κόρη του Αγγελική καθώς και τις ευγενικές κυρίες από το Σπαθάρι, που κάθε χρόνο εργάζονται εθελοντικά για την ευπρέπεια του Μνημείου και την υλοποίηση της εκδήλωσης και είναι τιμή τους.

Τα μέλη του χορευτικού συλλόγου Μαντουδίου ‘ΜΑΚΙΣΤΟΣ’ κκ Ρούμπο Βασίλειο, Θεοδώρου Όλγα, Δημαρά Κωνσταντίνο , Κουρκουλιώτη Βασιλική και Μπαμπέ Κωνσταντίνο για την παρουσία τους ως παραστάτες, ντυμένοι με παραδοσιακές στολές.

Τον Κύπριο πολεμιστή, κ. Παρμακλή Κύπρο, που εθελοντικά κάλυψε την εκδήλωση φωτογραφικά και βιντεοσκοπικά.

Η εκδήλωση έκλεισε με μικρή δεξίωση, που παρέθεσε ευγενικά ο Δήμος στο χώρο του Μνημείου.

Για το ΣΎΝΔΕΣΜΟ ΠΟΛΕΜΙΣΤΩΝ ΚΥΠΡΟΥ 1974 

 
Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB