spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Αρχική arrow Εκδηλώσεις arrow ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΠΡΟΤΟΜΗΣ ΤΟΥ ΗΡΩΑ ΤΗΣ ΕΛΔΥΚ ΜΠΡΟΔΗΜΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΠΡΟΤΟΜΗΣ ΤΟΥ ΗΡΩΑ ΤΗΣ ΕΛΔΥΚ ΜΠΡΟΔΗΜΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Εκτύπωση E-mail

           ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΠΡΟΤΟΜΗΣ ΤΟΥ ΉΡΩΑ ΤΗΣ « ΕΛ.ΔΥ.Κ » ΜΠΡΟΔΗΜΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Την Πέμπτη 16 Αυγούστου 2018 και ώρα 11.00 πμ. στον χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου στα Δίδυμα Ερμιονίδος έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ήρωα συμπολεμιστή μας Μπροδήμα Κωνσταντίνου του Δημητρίου.

Τα αποκαλυπτήρια έκανε ο Δήμαρχος Ερμιονίδος κ. Δημήτριος Σφυρής.

Παρόντες τα αδέλφια και οι συγγενείς του Πεσόντα Ήρωα , καθώς και όλοι οι κάτοικοι του χωριού του αλλά και των γύρω χωριών. Επίσης παρέστησαν εκπρόσωποι της Θρησκευτικής , Πολιτικής , Στρατιωτικής Ηγεσίας , της Περιφέρειας , της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και τοπικοί Βουλευτές , Φορείς.

Παρόντες όλοι οι Ντόπιοι Συμπολεμιστές του Ήρωα και Συμπολεμιστές από τους γύρω Νομούς , Μέλη του Προεδρείου του Πανελληνίου Συνδέσμου Πολεμιστών « ΕΛ.ΔΥ.Κ ‘ 74» με επικεφαλή τον Πρόεδρο και την Σημαία τους !!

 

 

 

 

                                                                                 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

44 χρόνια έχουν περάσει από τότε που ο Ήρωας Δημότης μας Μπροδήμας Κωνσταντίνος του Δημητρίου και της Δήμητρας πέρασε στην αθανασία δίνοντας τη ζωή του πολεμώντας τον Τούρκο εισβολέα στη μαρτυρική Κύπρο υπερασπίζοντας την Ελλάδα. Την Πέμπτη 16 Αυγούστου και ώρα 11.00 π.μ. στον χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου στα Δίδυμα Ερμιονίδας σας καλούμε στην Τελετή αποκαλυπτηρίων της προτομής του Ήρωα Μπροδήμα Κωνσταντίνου.

                                                                                Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

                                                                            ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΦΥΡΗΣ

 

 

 

 

                                                                             ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ


Εκπροσωπώντας τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Πολεμιστών Κύπρου «ΕΛΔΥΚ 74» ,ήλθαμε σήμερα εδώ και εμείς οι συμπολεμιστές σου, μαζί με τους αγαπημένους σου συγγενείς, τους εκπροσώπους της εκκλησίας, της πολιτείας , της στρατιωτικής Ηγεσίας, της τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους συντοπίτες σου τιμημένε ήρωα και συμπολεμιστή μας Μπροδήμα Κωνσταντίνε για να κάνουμε τα αποκαλυπτήρια του μνημείου προς τιμήν σου, στον πανέμορφο αυτό χώρο , το οποίο έγινε με την ευγενική φροντίδα και μέριμνα του Δήμου της ιδιαίτερης πατρίδας σου, έτσι ώστε να Θυμίζει στους παλαιότερους και να διδάσκει τους νεότερους τι έγινε στην Κύπρο το 1974.

Παράλληλα , ότι οι Ηθικές Αξίες είναι πολύ πιο πάνω από τις Υλικές. Kαι ότι το υπέρτατο καθήκον είναι προς την Πατρίδα. Όταν δε χρειαστεί , θα πρέπει να δώσουν ακόμη και την Ζωή τους για το μεγαλείο αυτής!!

Πήγες στην Κύπρο στις 17 Ιουλίου του 1973 με την 103 σειρά.

Εντάχθηκες στην Δύναμη του 4ου Λόχου του Συντάγματος της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου γνωστότερης ως ΕΛΔΥΚ.

Υπηρέτησες για ένα (1) χρόνο το υπόλοιπο της Στρατιωτικής θητείας σου και στις 19 Ιουλίου του 1974 μαζί με τους συναδέλφους σου της 103 σειράς έφυγες με το Α/Γ ΛΕΣΒΟΣ για την Ελλάδα για να απολυθείς από τις τάξεις του στρατού.

Τα ξημερώματα της 20ης Ιουλίου όταν μάθαμε ότι οι Τούρκοι χτύπησαν την ΕΛΔΥΚ γυρίσαμε εθελοντικά για να πολεμήσουμε τον Τούρκο Εισβολέα.

Επιστρέφοντας εντάχθηκες και πάλι στην δύναμη του 4ου Λόχου, και αμέσως πιάνοντας το όπλο σου, η πατρίδα και η ελευθερία σε κάλεσαν να υπερασπιστείς μαζί με τους υπόλοιπους άνδρες της ΕΛΔΥΚ, τα ιερά και τα όσια στο πεδίο της μάχης και της τιμής.

Η πατριωτική σου συνείδηση, η γαλουχημένη από τους άξιους γονείς και δασκάλους σου, δεν σου επέτρεψε να κάνεις τίποτε άλλο εκτός από αυτό που θεωρούσες ότι ήταν καθήκον σου.

Έλαβες μέρος σε όλες τις μάχες που έδωσε η ΕΛΔΥΚ .

Στην επιτυχημένη άμυνα του Στρατοπέδου μας κατά την άνανδρη νυχτερινή επίθεση των Τούρκων, την 22α προς 23η Ιουλίου 1974, ενώ είχε υπογραφεί εκεχειρία στις 22/7 (16.00), αλλά κυρίως στην 3ημερη επική μάχη του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ κατά την Β’ φάση του ΑΤΤΙΛΑ όπου και έπεσες ηρωικά μαχόμενος στις 16 Αυγούστου το απόγευμα , αποδεικνύοντας έτσι , τις από τα βάθη των αιώνων προερχόμενες αρετές του Έλληνα πολεμιστή, Θάρρος , Ανδρεία, Ευψυχία, Τόλμη, Αυταπάρνηση, Αυτοθυσία και τελικά θυσιάστηκες για την τιμή της πατρίδας και την ελευθερία του αδελφού Ελληνοκυπριακού λαού.

Σεβασμιότατε, Κυρίες και Κύριοι,

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι στις τραγικές για την πατρίδα μας ημέρες του 1974 και παρά την γενική κατάρρευση που επικρατούσε κάποιοι αξιωματικοί με το Α Κεφαλαίο και όλοι οι στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ ορμώμενοι από την αγάπη τους για την πατρίδα και την ελευθερία, με άφθονο αίμα και θυσίες κράτησαν την Σημαία και την Τιμή της Πατρίδας μας ψηλά.

Ο Κωνσταντίνος Μπροδήμας και οι υπόλοιποι νεκροί μας , έφθασαν μέχρι αυτοθυσίας για να αποφευχθεί ο ακρωτηριασμός της μαρτυρικής Κύπρου μας και το έπραξαν υπό συνθήκες πραγματικά τραγικές , προτάσσοντας στην κυριολεξία τα στήθη τους για να αποφύγει η Ελλάδα την Εθνική Ταπείνωση . Γι’ αυτό και έχουν καταγραφεί στην συνείδησή μας ως « ΗΡΩΕΣ και ΑΞΙΑ τέκνα της Πατρίδας».

Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δήμο Ερμιονίδος από καρδιάς για την εξαίρετη αυτή πρωτοβουλία να τιμήσει με αυτόν τον τρόπο τον Ήρωα συμπολεμιστή μας στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Ευτυχώς που υπάρχουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κάποιοι άνθρωποι με ευαισθησίες και αναγνωρίζουν κάποιες αξίες ! Αν και το αυτονόητο είναι, οι ενέργειες αυτές να έχουν γίνει πράξη προ πολλού από το Ελληνικό Κράτος το οποίο όμως είναι παντελώς απών όλα αυτά τα χρόνια.

Σεβασμιότατε Κυρίες και Κύριοι , θέλω ειλικρινά να ξέρετε όλοι, ότι εμείς οι ΕΛΔΥΚΑΡΙΟΙ του 1974 εξακολουθούμε τους ήρωες μας να τους νοιώθουμε κοντά μας.

Η σκέψη μας κάποια στιγμή του 24ωρου εδώ και 43 χρόνια επιστρέφει πίσω και περιφέρεται στα πεδία του ηρωισμού και της θυσίας και συγκινούμαστε και δακρύζουμε.

Σας διαβεβαιώνω η καδιά μας όμως, δεν έφυγε ποτέ από την Κύπρο μας, βρίσκεται πάντα εκεί για να συντροφεύει τους συμπολεμιστές μας που έγειραν στην γη της μαρτυρικής Μεγαλονήσου και λέω έγειραν διότι όπως όλοι γνωρίζετε οι ήρωες γέρνουν και δεν πεθαίνουν, είναι πάντα ζωντανοί στην σκέψη μας και στην καρδιά μας.

                                                                                ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΘΕΡΜΑ

 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB