spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Αρχική arrow Εκδηλώσεις arrow Ετήσιο μνημόσυνο Σπαθάρι 5/9/2015
Ετήσιο μνημόσυνο Σπαθάρι 5/9/2015 Εκτύπωση E-mail

                  

                                

                                                                                                                                       Σπαθάρι 6-9-2015

                                                                        ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τα Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου έλαβε χώρα με κάθε επισημότητα η καθιερωμένη τελετή απόδοσης τιμών στους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου κατά την Τουρκική εισβολή τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974.

Τη φετινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εξής:

Ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κενεβέζος Κυριάκος

Ο Βουλευτής Ευβοίας κ. Μαυραγάνης Νικόλαος, ως εκπρόσωπος του προέδρου των ΑΝΕΛ κ. Πάνου Καμμένου

Ο Ταξίαρχος κ. Οικονόμου Αλέξιος , Διοικητής Σχολής Πεζικού Χαλκίδας επικεφαλής στρατιωτικής αντιπροσωπείας, στην οποία συμμετείχαν και αρκετοί Κύπριοι αξιωματικοί

Ο Αντισμήναρχος κ. Μεθενίτης Νικόλαος εκπρόσωπος της 114 Πτέρυγας Μάχης.

Ο Δήμαρχος Μαντουδίου Λίμνης Αγ. Άννας κ. Καλυβιώτης Χρήστος

Ο Αντιδήμαρχος Κηρέως κ. Χαλιούλιας Ιωάννης

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου κ. Στεργίου Ιωάννης

Ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Μαντουδίου κ. Μπαμπαχμίδης Αθανάσιος

Ο Λιμενάρχης Μαντουδίου κ. Κατσαγάκης Κων/νος

Ο Προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Λίμνης κ. Κακαράς Χαράλαμπος

Επίσης, παρέστησαν:

Ο πρόεδρος τω αποστράτων αξιωματικών Στρατού Ξηράς Αντιστράτηγος ε.α. κ. Ρήγας Ευάγγελος

Ο αντιπρόεδρος των αποστράτων αξιωμάτων της Αεροπορίας, Σμήναρχος ε.α. κ. Λεμπέσης Βασίλειος

Οι κκ. Βλαχάκης Γεώργιος και Τζαχρήστος Χρήστος εκ μέρους του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ευβοίας.

Ο κ. Λιάσκος Δημήτριος, πρόεδρος του Τοπικού Διαμερίσματος Σπαθαρίου.

Παρέστησαν ακόμα η κ. Μπαρώτα του Συνδέσμου «Κομάντος 74», ο κ. Κιούσης του Πανελλήνιου Συνδέσμου Οικογενειών και Συγγενών αγνοουμένων και αδήλωτων αιχμαλώτων της Κυπριακής Τραγωδίας, ο κ. Ρίζος της Εθνικής Γενικής Συνομοσπονδίας Αναπήρων και Θυμάτων πολέμου, ο κ. Κωνσταντίνουτου Συλλόγου Κυπρίων Ευβοίας, η κ. Μπελλάρα-Βλαχάκη της Ένωσης Λιμνίων, ο κ. Τσιρογιάννης του Χορευτικού-Πολιτιστικού Συλλόγου Μαντουδίου «Μάκιστος».

Την εκδήλωση παρακολούθησαν μέλη του ΔΣ του Συνδέσμου πολεμιστών ΕΛΔΥΚ ’74, καθώς και αρκετά μέλη του, προερχόμενα απ’ όλη τη Ελλάδα. Επίσης αρκετοί φίλοι και συγγενείς των πολεμιστών, αλλά και πολίτες του τόπου μας.

Τιμές απέδωσε στρατιωτικό άγημα της Σχολής Πεζικού.

Για πρώτη φορά φέτος η εκδήλωση πλαισιώθηκε από τη στρατιωτική φιλαρμονική της ΑΣΔΥΣ, η οποία απεστάλη για το σκοπό αυτό από την Αθήνα.

Ο Δήμαρχος και ο πρόεδρος του Συνδέσμου ΕΛΔΥΚ ’74 εξέφρασαν την λύπη τους για την απουσία

α. Εκπροσώπων της Πολιτείας

β. Εκπροσώπων της Περιφέρειας

γ. Πρώην Δημάρχων της Περιοχής και όλων των νυν υπολοίπων μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, ιδιαίτερα αυτών της Ενότητας Κηρέως, στο έδαφος της οποίας βρίσκεται το Μνημείο.

Η εκδήλωση άνοιξε με την εισαγωγή-μήνυμα της προέδρου της Τοπικής Επιτροπής Ευβοίας για τη διοργάνωση της εκδήλωσης και επιτίμου μέλους του Συνδέσμου πολεμιστών ΕΛΔΥΚ ’74 κ. Γιάννας Κορέλη – Μπουλουγούρη, που είχε ως εξής:

«Σ’ αυτόν τον κόσμο όλα είναι μικρά και ο χρόνος τα μεγαλώνει. Μόνον ο πόνος είναι μεγάλος κι ο χρόνος τον μικραίνει! Είμαστε και πάλι εδώ μαζί κι εφέτος, σε πείσμα των ζοφερών καιρών μας, στο ετήσιο ραντεβού μας με την Ιστορία, για να μοιραστούμε αυτή την οδυνηρή μνήμη. Να την απαλύνουμε, να παρηγορηθούμε ναι, αλλά να μη ξεχάσουμε! Δεν έδωσαν το αίμα τους, τα νειάτα τους, τη ζωή τους τα παλληκάρια μας, έτσι για το τίποτα και για τη λήθη.

Κύπρος! Ο τόπος της εκκωφαντικής σιωπής και της σιωπηλής ενοχής!

Εκείνο το ματωμένο Κυπριακό καλοκαίρι του 1974 συνέβησαν πολλά εγκληματικά, που δεν αφορούν μόνον την Τουρκική εισβολή. Αν ερευνήσει κανείς, θα δει, ότι το «εθνικόφρον» στρατιωτικό πραξικόπημα, που προηγήθηκε, «ελληνική εισβολή» το χαρακτήρισε από το βήμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ο νόμιμος πρόεδρος του νησιού, αρχιεπίσκοπος Μακάριος.

Αν ριχνόταν άπλετο φως στην Κυπριακή τραγωδία του ‘74, θα έπρεπε να μιλήσουμε ξεκάθαρα, όχι μόνο για την εισβολή του «προαιώνιου εχθρού» αλλά και για το διακοινοτικό και ενδοελληνικό εμφύλιο, που προηγήθηκαν. Και τότε δεν θα αρκούσε η καταγγελία των ιμπεριαλιστικών μηχανορραφιών, που οδήγησαν στη διχοτόμηση. Θα έπρεπε να κατονομαστούν, με πλήρη στοιχεία, οι «Έλληνες», οι όποιοι Έλληνες, της έστρωσαν το δρόμο! Και αυτό είναι κάτι, που σχεδόν κανείς δεν το θέλει πια. Είναι η ντροπή μας! Εκκωφαντική σιωπή λοιπόν και σιωπηλή ενοχή! Όμως δεν ξεχνάμε και γνωρίζουμε. Ας μεταρσιώσουμε εδώ μαζί αυτήν την εφιαλτική μνήμη σε ελπίδα και σε δέσμευση για σεβασμό στη ζωή με λίπασμα το αίμα εκείνων των παιδιών μας τότε, το ματωμένο εκείνο καλοκαίρι του ΄74, στην αδελφή Κύπρο με την κοινή γεωστρατηγική αξία και την κοινή μας μοίρα!

Κυρίες και κύριοι η ζωή είναι ενδιαφέρουσα! Στο τέλος οι μεγάλοι μας πόνοι μετατρέπονται στις μεγαλύτερες δυνάμεις μας! Σας Ευχαριστώ».

Ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση από τον πρωτοπρεσβύτερο π. Ιωάννη Μάρκου, ο οποίος εκπροσώπησε τονΣεβασμιότατο Μητροπολίτη Χαλκίδας κ. Χρυσόστομο και μετέφερε τις ευχές και το μήνυμά του. Στη συνέχεια έγινε προσκλητήριο νεκρών από τον αντιπρόεδρο του Συνδέσμου πολεμιστών ΕΛΔΥΚ ’74 κ. Βλαστάρη Δημήτριο. Κατά την εκφώνηση των ονομάτων των πεσόντων, ερρίπτοντο τιμητικές βολές από ομάδα του Στρατού. Έγινε η κατάθεση στεφανιών από τους παρευρισκόμενους φορείς. Εκ μέρους του Συνδέσμου πολεμιστών 1ου λόχου 211 Τ.Π. Κύπρου ’74, κατέθεσε η κ. Γιάννα Μπουλουγούρη. Ακολούθησε σιγή ενός λεπτού και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν: Ο Δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ.Άννας κ Χρήστος Καλυβιώτης και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Πολεμιστών ΕΛΔΥΚ ’74, κ. Δημήτριος Σπανογιάννης. Επίσης αναγνώστηκε μήνυμα και χαιρετισμός, με πατριωτικό περιεχόμενο, του προέδρου του Συνδέσμου Πολεμιστών 1ου Λόχου του 211 Τ. Π. ΄74 της Κυπριακής Εθνοφρουράς κ. Μεταξά Κων/νου

Ο Πρέσβης κ. Κενεβέζος Κυριάκος εκφώνησε με ιδιαίτερο και ευαίσθητο τρόπο την κεντρική ομιλία της ημέρας, αναφερόμενος σε όλο το ιστορικό της Κυπριακής Τραγωδίας.

Ακολούθησαν τιμητικές απονομές από τους Οικοδεσπότες κκ. Καλυβιώτη και Σπανογιάννη προς τον Πρέσβη κ.Κενεβέζο. Ο αντιδήμαρχος κ. Χαλιούλιας προσέφερε στον κ. Πρέσβη βιβλία, εκδόσεις του Δήμου, σχετικά με τον τόπο μας. Ακολούθησαν και άλλες συμβολικές απονομές στους εθελοντές συντελεστές της εκδήλωσης.

Ευχαριστίες εκφράστηκαν από το Δήμαρχο και τον Αντιπρόεδρο του Συνδέσμου προς:

Την Εκκλησία για την αδιάλειπτη στήριξη και βοήθεια, που προσφέρει, ιδιαίτερα με την παραχώρηση δωρεάν φιλοξενίας στον ξενώνα της, στο Προκόπι, στα μέλη του Συνδέσμου ΕΛΔΥΚ ’74, που έρχονται από μακριά.

Το Στρατό, και ιδιαίτερα τη Σχολή Πεζικού Χαλκίδας, που έχει αγκαλιάσει αυτή την εκδήλωση και δίνει κάθε χρόνο το ‘πατριωτικό της παρών.’

Την Κυπριακή Πρεσβεία για την ηθική και υλική βοήθεια και στήριξη, που έχει προσφέρει μέχρι σήμερα καθώς και για τη συνεχή της παρουσία και συμμετοχή της στην εκδήλωση αυτή.

Την Τοπική Επιτροπή, ( Γιάννα Κορέλη-Μπουλουγούρη και Σπύρος Ζαρούλης), για τη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης, που είναι η ψυχή και το πνεύμα της και που εντελώς εθελοντικά και πατριωτικά προσφέρει τις υπηρεσίες της.

Την παρουσιάστρια της εκδήλωσης κ. Ευαγγελία Αποστόλου, φιλόλογο, για την εθελοντική της συμμετοχή και προσφορά στα δρώμενα της εκδήλωσής μας.

Τους Σπαθαριώτες κ. Νικόλαο Λιάσκο, κ. Δημητρίου Ιωάννη και κ. Ζαρούλη Σπύρο, που έχουν προσφέρει το οικόπεδο για την ανέγερση του Μνημείου, από ευγένεια ψυχής και καθαρό πατριωτισμό.

Τις Κυρίες του Σπαθαρίου, που κάθε χρόνο εργάζονται εθελοντικά για την ευπρέπεια του Μνημείου και την υλοποίηση της εκδήλωσης. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην 12ετή Σπαθαριώτισσα Κυριακή Ματσούκα, για την αυθόρμητη εθελοντική της συμμετοχή στην εκδήλωση.

Και τέλος όλους, όσους τίμησαν με την παρουσία τους τη Μεγάλη, Εθνικής σημασίας, εκδήλωση αυτή.

Η εκδήλωση έκλεισε με μικρή δεξίωση, που παρέθεσε ευγενικά ο Δήμος στο χώρο του Μνημείου.

Στο χώρο του Μνημείου, επίσης, λειτούργησε έκθεση φωτογραφίας, σχετική με τα γεγονότα του ‘74.

                                                  Για το ΣΎΝΔΕΣΜΟ ΠΟΛΕΜΙΣΤΩΝ ΚΥΠΡΟΥ 1974

                                           Η πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής Συνδέσμου ΕΛΔΥΚ ΄74

                            

Image

Image

 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB